Σελίδες

7 Μαΐου 2015

Ριζότο με Καλαμαράκια & Κόκκινα Φασόλια



Υλικά για 4-6 άτομα


500 γρ καλαμαράκια 

2 κούπες ρύζι arborio
2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε ροδέλες
1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
300 γρ κόκκινα φασόλια κόκκινα
100 γρ καλαμπόκι βραστό 
1/2 ποτήρι του νερού ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
Ζωμός λαχανικών (όσο πάρει)
Ηλιέλαιο
Αλάτι & Πιπέρι
1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ηλιέλαιο τις ροδέλες του κρεμμυδιού  μέχρι να πάρουν χρώμα, έπειτα την πιπεριά για λίγο ακόμα. 

Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και τα σοτάρουμε ελαφρά, προσθέτουμε το μισό ποτήρι του νερού με το χυμό της ντομάτας και 1 ποτήρι ακόμα χλιαρό νερό. (Δεν τα έσβησα με κρασί ή ούζο γιατί τρώει και η κόρη μου)  Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο ακόμα νερό για να σκεπαστούν. 

Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 25-30 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά. 

Προσθέτουμε το ρύζι (συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά) τα φασόλια με το καλαμπόκι και ζωμό ζεστό από λαχανικά. Δεν προσθέτω πολύ. 

Μόλις το ρύζι πιει τα υγρά του ξαναπροσθέτω κι άλλο ζωμό και ανακατεύω ελαφρά.

Μαγειρεύω μέχρι η δόση του ζωμού να απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από το ρύζι. Ρίχνω την επόμενη δόση με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζω, φροντίζοντας η κάθε δόση να απορροφάται από το ρύζι πριν προσθέσω την επόμενη.


Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει 20-25 λεπτά, το ριζότο είναι έτοιμο όταν θα χυλώσει και μελώσει. 

Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω αλάτι, πιπέρι, μια κουταλιά σκόρδο σκόνη και μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο ελαιόλαδο.


Καλή επιτυχία!!!





53 σχόλια :

  1. Κάτι που γνωρίζω για το μαγείρεμα όταν πρόσθετες αλκοόλ είναι μπορείς άφοβα να το χρησιμοποιείς,μιας και εξατμίζεται στο βράσιμο. Το μονο που μένει είναι το άρωμα του...όσο για τα καλαμαρακια Είμαι fun και τα προτιμώ στο εβδομαδιαίο μου μενού...εξαιρετική η συνταγή σου Ίρις μου....φιλακια και μια γευστική καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι οδηγιες του γιατρου μας ειναι να μην βάζω ποτέ αλκοόλ στο φαγητο της μικρής, γι αυτό δεν έβαλα Μαρία.

      Αντίθετα με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, όταν χρησιμοποιούμε μπίρα, κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά σε συνταγές, στα μαγειρεμένα φαγητά παραμένει αρκετά μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, που δεν εξατμίζεται εντελώς. Από παλαιότερη έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, παρακάτω φαίνονται τα ποσοστά του οινοπνεύματος που περιλαμβάνονται στα φαγητά, ανάλογα με τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την κατανάλωση:

      100% αν καταναλωθεί άμεσα
      70% αν μείνει μια νύχτα στη συντήρηση
      85% όταν βράζει το φαγητό, αμέσως μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά
      75% αν το φλαμπάρουμε
      Οι ποσότητες αλκοόλ που παραμένουν μετά από ψήσιμο ή σιγοβράσιμο του φαγητού, ανάλογα με το χρόνο μαγειρέματος:

      40% αν μαγειρεύεται επί 15 λεπτά
      35% αν μαγειρεύεται επί 30 λεπτά
      25% αν μαγειρεύεται επί 1 ώρα
      20% αν μαγειρεύεται επί 1,5 ώρα
      10% αν μαγειρεύεται επί 2 ώρες
      5% αν μαγειρεύεται επί 2,5 ώρες

      Χαίρομαι που σου άρεσαν φίλη μου! Είμαι και εγώ φαν ειδικά όταν είναι τηγανίτα!!!!
      Σε φιλωωω!!!

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστω για τις πληροφορίες αυτές που όντως αγνοούσα Ίρις μου...όχι τίποτα άλλο αλλά έχουμε και δυο μικρά παιδιά στην οικογένεια μας...φιλακια!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Ίρις μου!! Αγαπημένα υλικά σε πολυαγαπημένο ριζότο!! Πολύ ελαφρύ και καλοκαιρινό!! Αχ αυτό με το αλκοόλ δεν το ήξερα ομολογώ....Ευχαριστώ και για αυτές τις πληροφορίες ! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Αθηνά!!! Καλό απόγευμα να έχεις!! Φιλάκια πολλά ♡

      Διαγραφή
  3. ομολογω δεν εχω φτιαξει ποτε ριζοτο! μου εδωσες μια πολυ καλη αφορμη να το δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πιο εύκολο στην πράξη πάρα στο διάβασμα από πάνω! Χάχα!!! Δοκίμασε το θα σου αρέσει σίγουρα!!! Φιλάκια ♡

      Διαγραφή
  4. Μόλις μπήκα στο γραφείο μετά από μία τρελή μέρα σε εφορίες και επιμελητήριο....και βλέπω αυτό το post...Με ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΣ!! Λατρεύω που λατρεύω τα καλαμαράκια, δεν έχω βάλει μπουκιά στο στόμα μου από το πρωί....και τώρα τρέχουν τα σάλια μου.....Τι να κάνω??Μήπως κάνεις και delivery στο Ν. Ψυχικό???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουράγιο καλή μου, θα ξεκουραστείς τώρα σπιτάκι σου!!!Είμαστε και δίπλα , Γαλάτσι εγώ... όποτε θες κερνάω και ριζότο και καφέ!!!

      Διαγραφή
  5. Αγαπημένα τα καλαμαρακια Ίρις μου! Εγώ τα φτιάχνω και γιουβετσι. Ουτε εγώ το ήξερα για το αλκοόλ και εντυπωσιαστηκα με το ποσο το εχεις ψάξει! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιουβέτσι; Ααααα θα τα δοκιμάσω κι έτσι!!! Σίγουρα θα μου αρέσει!!! Ευχαριστώ Σωτηρία μου και καλό απόγευμα!!!

      Διαγραφή
  6. λατρευω τα ριζοτο!!!!! φαγητο για καθε ωρα και καθε εποχη...αλλα με θαλασσινα ειναι οτι πρεπει για καλοκαιρακι!
    δε μου λες...αφου αμα βαλεις κρασι και το αφησεις εξατμιζεται η αλκοολη, δεν πειραζει τα μικρα...κανω λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εξατμίζεται όλο ... το μισό μένει στο φαγητο!!! Ας πούμε για να μείνει ελάχιστο αλκοόλ θα χρειαστεί να μαγειρευτει για τουλάχιστον 2,5 ώρες και πάλι θα μείνει ένα 5% και δεν είναι λίγο όταν μια απλή μπύρα έχει 5%.

      Διαγραφή
  7. Και εμείς κάπως έτσι τα φτιάχνουμε τα καλαμαράκια μας και είναι πολύ νόστιμο φαγητό. Μου άρεσε που πρόσθεσες κόκκινα φασόλια και καλαμπόκι!Next time, your way λοιπόν Mama!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Λίλια, θα χαρώ να το φτιάξεις!! Καλό απόγευνα έχεις !!! Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  8. Πω πωωω, δεν έχω φτιάξει ποτέ τέτοιο φαγητό και έχουν αρχίσει και μου πέφτουν τα σάλια. Φαντάσου και να το φτιάξω.
    Παρ' όλα αυτά αγαπώ το ρύζι στο φαγητό και τα καλαμαράκια και μαζί αυτά θα κάνουν τέλειο συνδιασμό.
    Φιλάκια Ίρις μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει γεύση θάλασσα το πιάτο αυτό! Είναι ωραίο γεύμα για ένα δείπνο στη βεράντα!!! Ελπίζω να σου άρεσει φίλη μου, σε ευχαριστώ πολύ την επίσκεψη!!! Σε φιλώ ♡

      Διαγραφή
  9. Να μαι κι εγώ. Νοστιμιές νοστιμιές; Σε αυτά τα φαγητά προσθέτω κατά την ώρα του μαγειρέματος ξυδάκι. Εξατμίζεται όλη οξύτητα και μένει η σπιρτάδα και το άρωμα. Και το αποτέλεσμα μου θυμίζει σα να είχα βάλει κρασί. Δοκίμασε καμιά φορά και πες μου.

    Καλή συνέχεια τσούπρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το ήξερα καθόλου για το ξύδι, νομίζω είναι ωραία η ιδέα του στο φαγητο! Θα το δοκιμάσω συντομα σε τηγάνια που θέλω να κάνω! Οπωσδήποτε θα σου πω γιατί μου σαν πρόταση!!! Ευχαριστώ Χριστίνα μου!!!

      Διαγραφή
  10. Πολύ όμορφη ιδέα Ιριδακι! Ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Παρασκευής! Θα το τιμήσουμε!!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ κορίτσια μου, να περάσετε τέλεια!!! Φιλάκια πολλά♡

      Διαγραφή
  11. Μελωμένο και εξαιρετικό πιάτο!!!!!!!!!!
    Γενικά τα ριζότο μου αρέσουν πολύ. Τα καλαμαράκια ταιριάζουν πολύ σε ένα πιο ανοιξιάτικο - καλοκαιρινό ριζότο. Ωραίες επιλογές υλικών!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ πολύ !!!! Το καλοκαίρι μόνο στο φαγητο θέλω να έρθει χαχα!!! Φοβάμαι να βγω στη παραλία Χρυσαυγη μου ! Σε φιλώ !!

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραίο ριζότο και φαίνεται καταπληκτικά μελωμένο!!! Και η προσθήκη των φασολιών το απογειώνει!!
    Φιλιά καλημέρας και καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά φιλιά κι από μένα Κική!!! Σε ευχαριστώ πολύ..

      Διαγραφή
  13. Φαίνεται υπέροχο Ίριδα και σίγουρα είναι ένα πιάτο που θα τιμούσε δεόντως ο Γεώργιος! Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω σας ευχαριστώ θερμά!!! Να πέρασετε ένα ωραίο Σκ!!!Φιλακια πολλά!!

      Διαγραφή
  14. Πολύ ενδιαφέρον πιάτο Ίρις. Μου αρέσει που πρόσθεσες και τα φασόλια, δεν θα το σκεφτόμουνα !!
    Καλημέρα και πολλές ευχές για ένα όμορφο σκ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Άρη, με τιμάς!!! Να περάσεις κι εσύ τέλεια το ΣΚ.

      Διαγραφή
  15. Ενδιαφέρον ο συνδυασμός γεύσεων σε αυτό το ριζότο, τα καλαμαράκια μου αρέσουν πολύ όπως και τα κόκκινα φασόλια. Για το σβήσιμο του φαγητού με αλκοόλ δεν το γνώριζα ούτε κι εγώ...έχω βάλει μπύρα και κρασί ουκ ολίγες φορές, θα αναθεωρήσω όμως τώρα που το ξέρω. Καλό σαββατοκύριακο Ίρις μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ελευθερία μου, εγώ πρώτη φορά έκανα καλαμαρακια με φασόλια και καλαμπόκι, ριζότο έκανα μόνο με γαρίδες. Είπα όμως αντε ας δοκιμάσω κι κάτι άλλο!!! Πέτυχε κι έμεινα ευχαριστημενη!
      Καλό ΣΚ να περάσετε κι εσείς φίλη μου, τα φιλιά μου στέλνω! !

      Διαγραφή
  16. Το πιστεύεις πως ενώ φτιάχνω κοκκινιστά καλαμαράκια με ρύζι για συνοδευτικό δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω ριζότο και να βάλω και κόκκινα φασόλια.. Βάζω την συνταγή στα υπόψιν για να δοκιμαστεί!! Την σαρακοστή φάγαμε τόσο ριζότο (προκειμένου να φάμε κάτι διαφορετικό) που κάποιος δεν αντέχει άλλο ούτε στην θέα του!! χαχαχα Χρόνια πολλά για αύριο γλυκιά μανούλα!! :* :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγάπη μου σε ευχαριστώ πολύ !!! Είσαι η πρώτη που μου εύχεσαι!!!! Χάχα εγώ δεν νηστευα τότε και καταλαβαίνεις... τα έτρωγα όλα!!! Γενικά πχ ψάρι δεν τρώμε συχνά λόγω των βαρέων μετάλλων. Κάπου κάπου μόνο αγριο Σολωμό, γαρίδες, γαυρο, μαρίδα...

      Εύχομαι χρόνια πολλά και στην αγαπημένη σου μανούλα!!!! Να είναι πάντα δίπλα σου !!! Φιλάκια πολλά ♡

      Διαγραφή
  17. Εχω κατι καλαμαρακια στην καταψυξη... λες?
    Δεν εχω ξανακάνει ριζότο χι χι!

    Να εχεις μια υπέροχη Κυριακη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται να τα φτιάξεις και να ξέρεις το ριζότο είναι πανεύκολο.. λιγοτερο χρόνο θες για να το κάνεις από ότι να το γράψεις το παραπάνω κατεβατό.. Σε φιλώ!!!!

      Διαγραφή
  18. Ρυζότο με θαλασσινά είναι νομίζω το πιο αγαπημένο μου πιάτο απο όλα! Όλα όμως! Δεν θα το δοκιμάσω απλώς Ίρις, θα το τσακίσω είμαι σίγουρη! Ευχαριστώ πολύ πολύ για αυτήν την υπέροχη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα όμορφα σχόλια σου, ελπίζω να το απολαύσεις!!! Φιλάκια πολλά <3

      Διαγραφή
  19. Εδώ είμαι με 1000! Λατρεύω ριζότο, λατρεύω θαλασσινά! Συνταγή που μυρίζει καλοκαίρι και ουζάκι σε παραλιακό ταβερνάκι. Καλή εβδομάδα Ίρις μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΜΜ έκανα εικόνα στο μυαλό μου όσα έγραψες Χριστινάκι μου και ήταν τέλεια.. Τα θαλασσινα είναι και δικά μου αγαπημενα.. Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  20. Τέλεια τα καλαμαράκια και δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ με ριζότο !!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα !!! Σ'ευχαριστούμε και για τη συνταγή και για τις πληροφορίες σχετικά με το αλκόολ στα φαγητά !!! Κι εγώ πίστευα ότι εξατμίζεται ... Πολλά φιλιά !!! Καλή σου μέρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα μου και εγώ πρώτη φόρα το έφτιαξα με καλαμαράκια.. πάντα το κάνω με γαρίδες.. έμεινα όμως σουπερ ευχαριστημένη.. αξίζει να το δοκιμάσεις.. Η αλήθεια είναι πως ουτε εγω δεν γνώριζα για τις πληροφορίες αυτές, από τον παιδιάτρο μας το έμαθα όταν μετα το έτος του είπα ότι θα δίνω στη μικρή από το φαγητό μας!!! Να είσαι καλά και σε φιλωωω!!!

      Διαγραφή
  21. Μμμμμ νοστιμότατο!!!! Κι έχω κάτι καλαμαράκια. Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!!! Καλημέρα Ίρις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλη μου, ελπίζω να σου αρέσει η συνταγή!!!! Σε φιλώ <3

      Διαγραφή
  22. Τέλειο. Καλαμαράκια, ριζότο... ολα τα καλά έχει μέσα. Σίγουρα είναι νοστιμότατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι είναι.. να το δοκιμάσεις Πωλίνα μου!!! Φιλάκια πολλά !!!!

      Διαγραφή
  23. Εξαιρετική συνταγή Ίριδα!! Μας αρέσουν πολύ τα καλαμαράκια αλλά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ με ριζότο. Ευκαιρία τώρα να το δοκιμάσω γιατί φαίνεται νοστιμότατο!! Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν Θάλεια μου, να είσαι καλά και σε φιλω!!!

      Διαγραφή
  24. καλαμαράκια;!;
    Θα το δοκιμάσω γιατί μου έβαλες ιδέες για τη γεύση του.Ευχαριστώ,φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεκάκι μου θα σου αρέσει πιστεύω σίγουρα!!! Αν τα φτιάξεις να μου πεις!!! Φιλάκια πολλά!!!

      Διαγραφή
  25. Φαίνονται εξαιρετικά! Θα παραλείψω τα φασόλια μιας και δεν τα τρώμε και θα το φτιάξω σε παραλλαγή! Thanksss!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ Κωσταντίνα μου, μια χαρά θα είναι και χωρίς φασόλια!!! Σε φιλώωω!!!

      Διαγραφή

❤Thank you for coming and sharing your thoughts with me.❤

Mamas Eyez © 2014