Υλικά για 4-6 άτομα
500 γρ καλαμαράκια
2 κούπες ρύζι arborio
2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε ροδέλες
1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
300 γρ κόκκινα φασόλια κόκκινα
100 γρ καλαμπόκι βραστό
1/2 ποτήρι του νερού ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
Ζωμός λαχανικών (όσο πάρει)
Ηλιέλαιο
Αλάτι & Πιπέρι
1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και τα σοτάρουμε ελαφρά, προσθέτουμε το μισό ποτήρι του νερού με το χυμό της ντομάτας και 1 ποτήρι ακόμα χλιαρό νερό. (Δεν τα έσβησα με κρασί ή ούζο γιατί τρώει και η κόρη μου) Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο ακόμα νερό για να σκεπαστούν.
Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 25-30 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το ρύζι (συνεχίζουμε σε χαμηλή φωτιά) τα φασόλια με το καλαμπόκι και ζωμό ζεστό από λαχανικά. Δεν προσθέτω πολύ.
Μόλις το ρύζι πιει τα υγρά του ξαναπροσθέτω κι άλλο ζωμό και ανακατεύω ελαφρά.
Μαγειρεύω μέχρι η δόση του ζωμού να απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από το ρύζι. Ρίχνω την επόμενη δόση με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζω, φροντίζοντας η κάθε δόση να απορροφάται από το ρύζι πριν προσθέσω την επόμενη.
Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει 20-25 λεπτά, το ριζότο είναι έτοιμο όταν θα χυλώσει και μελώσει.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω αλάτι, πιπέρι, μια κουταλιά σκόρδο σκόνη και μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγο ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!!!
Κάτι που γνωρίζω για το μαγείρεμα όταν πρόσθετες αλκοόλ είναι μπορείς άφοβα να το χρησιμοποιείς,μιας και εξατμίζεται στο βράσιμο. Το μονο που μένει είναι το άρωμα του...όσο για τα καλαμαρακια Είμαι fun και τα προτιμώ στο εβδομαδιαίο μου μενού...εξαιρετική η συνταγή σου Ίρις μου....φιλακια και μια γευστική καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι οδηγιες του γιατρου μας ειναι να μην βάζω ποτέ αλκοόλ στο φαγητο της μικρής, γι αυτό δεν έβαλα Μαρία.
ΔιαγραφήΑντίθετα με ότι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, όταν χρησιμοποιούμε μπίρα, κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά σε συνταγές, στα μαγειρεμένα φαγητά παραμένει αρκετά μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, που δεν εξατμίζεται εντελώς. Από παλαιότερη έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, παρακάτω φαίνονται τα ποσοστά του οινοπνεύματος που περιλαμβάνονται στα φαγητά, ανάλογα με τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την κατανάλωση:
100% αν καταναλωθεί άμεσα
70% αν μείνει μια νύχτα στη συντήρηση
85% όταν βράζει το φαγητό, αμέσως μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά
75% αν το φλαμπάρουμε
Οι ποσότητες αλκοόλ που παραμένουν μετά από ψήσιμο ή σιγοβράσιμο του φαγητού, ανάλογα με το χρόνο μαγειρέματος:
40% αν μαγειρεύεται επί 15 λεπτά
35% αν μαγειρεύεται επί 30 λεπτά
25% αν μαγειρεύεται επί 1 ώρα
20% αν μαγειρεύεται επί 1,5 ώρα
10% αν μαγειρεύεται επί 2 ώρες
5% αν μαγειρεύεται επί 2,5 ώρες
Χαίρομαι που σου άρεσαν φίλη μου! Είμαι και εγώ φαν ειδικά όταν είναι τηγανίτα!!!!
Σε φιλωωω!!!
Σ'ευχαριστω για τις πληροφορίες αυτές που όντως αγνοούσα Ίρις μου...όχι τίποτα άλλο αλλά έχουμε και δυο μικρά παιδιά στην οικογένεια μας...φιλακια!
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Ίρις μου!! Αγαπημένα υλικά σε πολυαγαπημένο ριζότο!! Πολύ ελαφρύ και καλοκαιρινό!! Αχ αυτό με το αλκοόλ δεν το ήξερα ομολογώ....Ευχαριστώ και για αυτές τις πληροφορίες ! Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Αθηνά!!! Καλό απόγευμα να έχεις!! Φιλάκια πολλά ♡
Διαγραφήομολογω δεν εχω φτιαξει ποτε ριζοτο! μου εδωσες μια πολυ καλη αφορμη να το δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πιο εύκολο στην πράξη πάρα στο διάβασμα από πάνω! Χάχα!!! Δοκίμασε το θα σου αρέσει σίγουρα!!! Φιλάκια ♡
ΔιαγραφήΜόλις μπήκα στο γραφείο μετά από μία τρελή μέρα σε εφορίες και επιμελητήριο....και βλέπω αυτό το post...Με ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΣ!! Λατρεύω που λατρεύω τα καλαμαράκια, δεν έχω βάλει μπουκιά στο στόμα μου από το πρωί....και τώρα τρέχουν τα σάλια μου.....Τι να κάνω??Μήπως κάνεις και delivery στο Ν. Ψυχικό???
ΑπάντησηΔιαγραφήΚουράγιο καλή μου, θα ξεκουραστείς τώρα σπιτάκι σου!!!Είμαστε και δίπλα , Γαλάτσι εγώ... όποτε θες κερνάω και ριζότο και καφέ!!!
ΔιαγραφήΑγαπημένα τα καλαμαρακια Ίρις μου! Εγώ τα φτιάχνω και γιουβετσι. Ουτε εγώ το ήξερα για το αλκοόλ και εντυπωσιαστηκα με το ποσο το εχεις ψάξει! Φιλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιουβέτσι; Ααααα θα τα δοκιμάσω κι έτσι!!! Σίγουρα θα μου αρέσει!!! Ευχαριστώ Σωτηρία μου και καλό απόγευμα!!!
Διαγραφήλατρευω τα ριζοτο!!!!! φαγητο για καθε ωρα και καθε εποχη...αλλα με θαλασσινα ειναι οτι πρεπει για καλοκαιρακι!
ΑπάντησηΔιαγραφήδε μου λες...αφου αμα βαλεις κρασι και το αφησεις εξατμιζεται η αλκοολη, δεν πειραζει τα μικρα...κανω λαθος?
Δεν εξατμίζεται όλο ... το μισό μένει στο φαγητο!!! Ας πούμε για να μείνει ελάχιστο αλκοόλ θα χρειαστεί να μαγειρευτει για τουλάχιστον 2,5 ώρες και πάλι θα μείνει ένα 5% και δεν είναι λίγο όταν μια απλή μπύρα έχει 5%.
ΔιαγραφήΚαι εμείς κάπως έτσι τα φτιάχνουμε τα καλαμαράκια μας και είναι πολύ νόστιμο φαγητό. Μου άρεσε που πρόσθεσες κόκκινα φασόλια και καλαμπόκι!Next time, your way λοιπόν Mama!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Λίλια, θα χαρώ να το φτιάξεις!! Καλό απόγευνα έχεις !!! Σε φιλώ!!!
ΔιαγραφήΠω πωωω, δεν έχω φτιάξει ποτέ τέτοιο φαγητό και έχουν αρχίσει και μου πέφτουν τα σάλια. Φαντάσου και να το φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρ' όλα αυτά αγαπώ το ρύζι στο φαγητό και τα καλαμαράκια και μαζί αυτά θα κάνουν τέλειο συνδιασμό.
Φιλάκια Ίρις μου!
Έχει γεύση θάλασσα το πιάτο αυτό! Είναι ωραίο γεύμα για ένα δείπνο στη βεράντα!!! Ελπίζω να σου άρεσει φίλη μου, σε ευχαριστώ πολύ την επίσκεψη!!! Σε φιλώ ♡
ΔιαγραφήΝα μαι κι εγώ. Νοστιμιές νοστιμιές; Σε αυτά τα φαγητά προσθέτω κατά την ώρα του μαγειρέματος ξυδάκι. Εξατμίζεται όλη οξύτητα και μένει η σπιρτάδα και το άρωμα. Και το αποτέλεσμα μου θυμίζει σα να είχα βάλει κρασί. Δοκίμασε καμιά φορά και πες μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια τσούπρα!!!
Δεν το ήξερα καθόλου για το ξύδι, νομίζω είναι ωραία η ιδέα του στο φαγητο! Θα το δοκιμάσω συντομα σε τηγάνια που θέλω να κάνω! Οπωσδήποτε θα σου πω γιατί μου σαν πρόταση!!! Ευχαριστώ Χριστίνα μου!!!
ΔιαγραφήΠολύ όμορφη ιδέα Ιριδακι! Ό,τι πρέπει για το μεσημεριανό της Παρασκευής! Θα το τιμήσουμε!!! ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ κορίτσια μου, να περάσετε τέλεια!!! Φιλάκια πολλά♡
ΔιαγραφήΤέλεια ιδεα...τα λατρευω τα καλαμαράκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ευαγγελία μου, σε φιλώ!!!
ΔιαγραφήΜελωμένο και εξαιρετικό πιάτο!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά τα ριζότο μου αρέσουν πολύ. Τα καλαμαράκια ταιριάζουν πολύ σε ένα πιο ανοιξιάτικο - καλοκαιρινό ριζότο. Ωραίες επιλογές υλικών!
Καλημέρα!
Ευχαριστώ πολύ πολύ !!!! Το καλοκαίρι μόνο στο φαγητο θέλω να έρθει χαχα!!! Φοβάμαι να βγω στη παραλία Χρυσαυγη μου ! Σε φιλώ !!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο ριζότο και φαίνεται καταπληκτικά μελωμένο!!! Και η προσθήκη των φασολιών το απογειώνει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά καλημέρας και καλό ΣΚ!!
Πολλά φιλιά κι από μένα Κική!!! Σε ευχαριστώ πολύ..
ΔιαγραφήΦαίνεται υπέροχο Ίριδα και σίγουρα είναι ένα πιάτο που θα τιμούσε δεόντως ο Γεώργιος! Την καλημέρα μου & τα φιλιά μου :*
ΑπάντησηΔιαγραφήΩωω σας ευχαριστώ θερμά!!! Να πέρασετε ένα ωραίο Σκ!!!Φιλακια πολλά!!
ΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον πιάτο Ίρις. Μου αρέσει που πρόσθεσες και τα φασόλια, δεν θα το σκεφτόμουνα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και πολλές ευχές για ένα όμορφο σκ !!!!
Ευχαριστώ πολύ Άρη, με τιμάς!!! Να περάσεις κι εσύ τέλεια το ΣΚ.
ΔιαγραφήΕνδιαφέρον ο συνδυασμός γεύσεων σε αυτό το ριζότο, τα καλαμαράκια μου αρέσουν πολύ όπως και τα κόκκινα φασόλια. Για το σβήσιμο του φαγητού με αλκοόλ δεν το γνώριζα ούτε κι εγώ...έχω βάλει μπύρα και κρασί ουκ ολίγες φορές, θα αναθεωρήσω όμως τώρα που το ξέρω. Καλό σαββατοκύριακο Ίρις μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Ελευθερία μου, εγώ πρώτη φορά έκανα καλαμαρακια με φασόλια και καλαμπόκι, ριζότο έκανα μόνο με γαρίδες. Είπα όμως αντε ας δοκιμάσω κι κάτι άλλο!!! Πέτυχε κι έμεινα ευχαριστημενη!
ΔιαγραφήΚαλό ΣΚ να περάσετε κι εσείς φίλη μου, τα φιλιά μου στέλνω! !
Το πιστεύεις πως ενώ φτιάχνω κοκκινιστά καλαμαράκια με ρύζι για συνοδευτικό δεν σκέφτηκα ποτέ να κάνω ριζότο και να βάλω και κόκκινα φασόλια.. Βάζω την συνταγή στα υπόψιν για να δοκιμαστεί!! Την σαρακοστή φάγαμε τόσο ριζότο (προκειμένου να φάμε κάτι διαφορετικό) που κάποιος δεν αντέχει άλλο ούτε στην θέα του!! χαχαχα Χρόνια πολλά για αύριο γλυκιά μανούλα!! :* :*
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγάπη μου σε ευχαριστώ πολύ !!! Είσαι η πρώτη που μου εύχεσαι!!!! Χάχα εγώ δεν νηστευα τότε και καταλαβαίνεις... τα έτρωγα όλα!!! Γενικά πχ ψάρι δεν τρώμε συχνά λόγω των βαρέων μετάλλων. Κάπου κάπου μόνο αγριο Σολωμό, γαρίδες, γαυρο, μαρίδα...
ΔιαγραφήΕύχομαι χρόνια πολλά και στην αγαπημένη σου μανούλα!!!! Να είναι πάντα δίπλα σου !!! Φιλάκια πολλά ♡
Εχω κατι καλαμαρακια στην καταψυξη... λες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εχω ξανακάνει ριζότο χι χι!
Να εχεις μια υπέροχη Κυριακη :)
Εννοείται να τα φτιάξεις και να ξέρεις το ριζότο είναι πανεύκολο.. λιγοτερο χρόνο θες για να το κάνεις από ότι να το γράψεις το παραπάνω κατεβατό.. Σε φιλώ!!!!
ΔιαγραφήΡυζότο με θαλασσινά είναι νομίζω το πιο αγαπημένο μου πιάτο απο όλα! Όλα όμως! Δεν θα το δοκιμάσω απλώς Ίρις, θα το τσακίσω είμαι σίγουρη! Ευχαριστώ πολύ πολύ για αυτήν την υπέροχη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοφία μου σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα όμορφα σχόλια σου, ελπίζω να το απολαύσεις!!! Φιλάκια πολλά <3
ΔιαγραφήΕδώ είμαι με 1000! Λατρεύω ριζότο, λατρεύω θαλασσινά! Συνταγή που μυρίζει καλοκαίρι και ουζάκι σε παραλιακό ταβερνάκι. Καλή εβδομάδα Ίρις μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΜΜ έκανα εικόνα στο μυαλό μου όσα έγραψες Χριστινάκι μου και ήταν τέλεια.. Τα θαλασσινα είναι και δικά μου αγαπημενα.. Σε φιλώ!!!
ΔιαγραφήΤέλεια τα καλαμαράκια και δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ με ριζότο !!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα !!! Σ'ευχαριστούμε και για τη συνταγή και για τις πληροφορίες σχετικά με το αλκόολ στα φαγητά !!! Κι εγώ πίστευα ότι εξατμίζεται ... Πολλά φιλιά !!! Καλή σου μέρα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙωάννα μου και εγώ πρώτη φόρα το έφτιαξα με καλαμαράκια.. πάντα το κάνω με γαρίδες.. έμεινα όμως σουπερ ευχαριστημένη.. αξίζει να το δοκιμάσεις.. Η αλήθεια είναι πως ουτε εγω δεν γνώριζα για τις πληροφορίες αυτές, από τον παιδιάτρο μας το έμαθα όταν μετα το έτος του είπα ότι θα δίνω στη μικρή από το φαγητό μας!!! Να είσαι καλά και σε φιλωωω!!!
ΔιαγραφήΜμμμμ νοστιμότατο!!!! Κι έχω κάτι καλαμαράκια. Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!!! Καλημέρα Ίρις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου φίλη μου, ελπίζω να σου αρέσει η συνταγή!!!! Σε φιλώ <3
ΔιαγραφήΤέλειο. Καλαμαράκια, ριζότο... ολα τα καλά έχει μέσα. Σίγουρα είναι νοστιμότατο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι είναι.. να το δοκιμάσεις Πωλίνα μου!!! Φιλάκια πολλά !!!!
ΔιαγραφήΕξαιρετική συνταγή Ίριδα!! Μας αρέσουν πολύ τα καλαμαράκια αλλά δεν τα έχω φτιάξει ποτέ με ριζότο. Ευκαιρία τώρα να το δοκιμάσω γιατί φαίνεται νοστιμότατο!! Φιλάκια πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που σου άρεσαν Θάλεια μου, να είσαι καλά και σε φιλω!!!
Διαγραφήκαλαμαράκια;!;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το δοκιμάσω γιατί μου έβαλες ιδέες για τη γεύση του.Ευχαριστώ,φιλιά!
Αλεκάκι μου θα σου αρέσει πιστεύω σίγουρα!!! Αν τα φτιάξεις να μου πεις!!! Φιλάκια πολλά!!!
ΔιαγραφήΦαίνονται εξαιρετικά! Θα παραλείψω τα φασόλια μιας και δεν τα τρώμε και θα το φτιάξω σε παραλλαγή! Thanksss!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ευχαριστώ Κωσταντίνα μου, μια χαρά θα είναι και χωρίς φασόλια!!! Σε φιλώωω!!!
Διαγραφή