Σελίδες

31 Ιουλίου 2015

Μια ιστορία και μια πίτα

 Η όμορφη Σουλτάνα μου γεννήθηκε το 1936 στην Ήπειρο, αλλά την έγραψαν το 38 όπως λέει. Κόρη μεγαλέμπορα της εποχής που την είχε μονάκριβη θυγατέρα. Μεγαλωμένη στα πούπουλα.

Μέχρι που ήρθαν οι Γερμανοί για να καταστρέψουν τα πάντα στο πέρασμα τους .. 
Μικρό κορίτσι ήταν όταν πήραν τον πατέρα της.

Καλύτερα στην εξορία παρά στον θάνατο έλεγε και ξανά λεγε η μανα της. Δεν ήξερε όμως ότι μακριά τους ο Κυρ Δημήτρης αργοπέθαινε. 

Μετά από ένα χρόνο κατάφερε να γυρίσει κοντά τους. Χωρίς να φανερώσει κουβέντα για το τι πέρασε και τι είδε .Γύρισε για να βρει την περιουσία του καμμένη, ένα παιδί νεκρό και άλλα τρία με το στόμα ανοιχτό. 



Μάταια προσπαθούσε η Βασιλική να του δώσει κουράγιο, να παλέψουν να ξαναζήσουν.

Δεν άντεχε η καρδιά του τη λύπη και τις κακουχίες που περνούσε η οικογένεια και αυτός να μη μπορεί να τους βοηθήσει. Δεν άντεξε αυτή η αδύναμη καρδιά και τον πρόδωσε ένα μήνα μετά την επιστροφή του. 

Η κυρά Βασιλική έμεινε μόνη να θρέψει δυο γερόντους και τρία ορφανά. Πάλεψε με νύχια και δόντια να μεγαλώσει τα παιδιά της. Στη πλάτη της《ζάλωνε》τα μωρά της και δούλευε. Έγινε θηρίο και τα προστάτεψε. Τα μεγάλωσε και ευτυχώς έφυγε σε μεγάλη ηλικία αφού χάρηκε εγγόνια και δισέγγονα. Έτσι λοιπόν είχα την ευτυχία να τη γνωρίσω και εγώ μέχρι τα εννιά μου χρόνια. Μια γιαγιά τετραπέρατη και πάντα γελαστή. 

Αυτή η γιαγιά λοιπόν έκανε τη δική μου γιαγιά. Τη γιαγιά που μας φροντίζει όλους ακόμα σαν μικρά παιδιά. Μας φτιάχνει τις πιο νόστιμες πίτες και μας διηγείται τις πιο όμορφες ιστορίες.

Η Σουλτάνα μου άνοιξε τα φύλλα της .. αυτά της ζύμης αλλά και τα άλλα της ψυχής της....

Αυτές τις μέρες την έχω κοντά μου και την έβαλα να μας φτιάξει την πίτα αυτή για πρώτη φορά.
Θέλετε να δοκιμάσετε κρεμμυδόπιτα από τα χεράκια της με χειροποίητα φύλλα; 

Υλικά ζύμης

700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κ.γ  αλάτι
3 κ.σ ελαιόλαδο 
νερό όσο τραβήξει να ζυμώσει
4 κ.σ φρέσκο γάλα (για να βρέξω στο τέλος τη πίτα πριν το ψήσιμο)

Αφήνουμε 2-3ώρες το ζυμάρι να ξεκουραστεί

Υλικά γέμισης

15-20 μέτρια κρεμμύδια ξερά
1 κύβο λαχανικών
Κρεατάκι απο 6 μπούτια κοτόπουλο βρασμένα
Αλάτι, πιπέρι,
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Χρησιμοποίησα ταψί 40 εκ.


Εκτέλεση

Καθαρίζω και κόβω τα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το φλιτζάνι με το ελαιόλαδο και προσθέτω όλο το κρεμμύδι.

Βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να αφήσει τα υγρά του και τότε προσθέτω αλάτι,πιπέρι και τον κύβο λαχανικών λιωμένο σε 2 δάχτυλα νερό..

Αφήνω να βράσει καλά μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν όμορφα. 

Προσέχω και ανακατεύω συχνά μην κολλήσουν.

Όταν δέσουν καλά κατεβάζω απ' τη φωτιά και ρίχνω μέσα τα κομματάκια από το βρασμενο κοτόπουλο και αφήνω στην άκρη να κρυώσει.


Χωρίζω τη ζύμη μου σε 6-7 ζυμαράκια και ένα ένα ανοίγω τα φύλλα με τον πλαστή.

Όταν είναι έτοιμα όλα , προθερμαίνω το φούρνο στους 180. 

Παίρνω δυο από τα φύλλα και τα απλώνω ένα τη φορά στον πάτο του φούρνου όχι στη σχάρα, τα ψήνω μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. 

Με τα φύλλα αυτά θα 《κρατήσω》τη γέμιση στο ταψί.


Λαδώνω το ταψί καλά και απλώνω δυο φύλλα άψητα, τα ραντίζω ελαφρά με ελαιόλαδο και απλώνω πάνω τους τα δυο ψημένα φύλλα με τη γέμιση πάνω τους. Σκεπάζω με άλλα δυο ή τρία φύλλα λαδωμένα και κλείνω την πίτα μου. 

Κόβω κάθε άκρη που περισσεύει και ξανά λαδώνω από πάνω. Τέλος βρέχω ελαφρά με το φρέσκο γάλα και την βάζω στον φούρνο.


Ψήνω στους 180 βαθμούς  στον αέρα μέχρι να ροδίσει έντονα πάνω και κάτω.

(Εδώ χρειάστηκε ο φούρνος μας 50 λεπτά.)


*ή γιαγιά μου στο 30 λεπτό τη γυρνά απ' την ανάποδη και την ψήνει κι από την κάτω πλευρά. Εδώ δεν την γυρίσαμε γιατί είδαμε πως είχε ψηθεί καλά.

Όσοι έχουμε τις ψυχούλες αυτές κοντά μας είμαι σίγουρη ότι τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας.. είναι ένας θησαυρός ανεκτίμητος και εύχομαι να τους χαιρόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο!!! 



26 σχόλια :

  1. αχ αυτές οι γιαγιάδες μας... πόσα μας μαθαίνουν... Υπέροχο κείμενο, ευχαριστούμε και για την πολύτιμη συνταγή που μοιράστηκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραίο που η γιαγιά σου έκανε guest post :-) Από την ιστορία καταλαβαίνουμε πως είναι ένας δυνατός άνθρωπός με πολλά να μας διδάξει. Ευχαρίστησε την εκ μέρους μας !
    Οι τρεις πρώτες φωτογραφίες πολύ δυνατές! Και η πίτα σίγουρα θα είναι πεντανόστιμη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπώ την κάθε ιστορία σου, αγαπώ και την κάθε γιαγιά και μου λείπει και η δική μου γιαγιά που φτιάχναμε πίτες μαζί (ειδικά σαραγλί) και τόσα άλλα,
    Να την χαίρεσαι τη γιαγιάκα σου, είναι σπουδαίος άνθρωπος.
    Ευχαριστούμε και για την συνταγή!
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο με συγκίνησε η ιστορία σου Ίριδα!!! Μου λείπει η γιαγιά μου, πάνε τρία χρόνια που την έχασα...
    Σ' ευχαριστώ πολύ καρδούλα και γι' αυτό που διάβασα και για τη συνταγή!
    Να είσαι καλά, καλό σου μήνα φίλη αγαπημένη!!!
    (Μαρίνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα! Τι όμορφη ανάρτηση!!!Εύχομαι η γιαγιά σου να είναι για πολλά χρόνια ακόμα κοντά σας! Οσο για την πίτα μπορεί να μην ξέρω να ανοίγω φύλλο αλλά η γέμιση είναι όλα τα λεφτά! Σε φιλώ και καλό μήνα! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλό μήνα Ίρις μου !!! Απολαυστική ανάρτηση και υπέροχη η πίτα της γιαγιάς !!! Να σου πω την αλήθεια όσο κι αν έχω προσπαθήσει ν'ανοίξω τέτοιο φύλλο, δεν νομίζω να τα καταφέρω πότε ... χαχαχα !!! Οι γιαγιάδες είναι απίστευτες και η δική μου από τη μέρια του μπαμπά μου ήταν από Ήπειρο και έμοιαζε πολύ με την προγιαγιά σου ... χήρα νέα με έξι παιδιά !!! Μου θύμισες πολλές ιστορίες της !!! Πολλά φιλιά !!! Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μιας τα χέρια της χρυσοχέρας γιαγιάς! Η πίτα της φαίνεται πεντανόστιμη και λαχταριστή. Είστε τυχεροί που την έχετε και σας φτιάχνει τέτοια φαγητά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απόλαυσε κάθε στιγμή με την γιαγιά σου!!! Είναι ότι πιο όμορφο υπήρξε/υπάρχει στην ζωή μας!!
    Μου θύμησες πως ήταν όταν είχα και εγώ κοντά μου την αγαπημένη μου γιαγιά!! Αναντικατάστατο το κενό.. Πόσο πράγματα ήθελα να κάνω μαζί της τώρα που ειχα μεγαλώσει.. Δε μπορούσα να διανοηθώ πως κάποια στιγμή θα φύγει.. Το έβλεπα σαν μακρινό όνειρο! Πολλά πολλά φιλιά!! :* :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό μήνα σ' εσένα και την υπέροχη γιαγιά σου!

    Η συνταγή και οι φωτογραφίες (καθώς και τα μαγικά χέρια της γιαγιάς) προϊδεάζουν για μια πολύ λαχταριστή πίτα!

    Προσωπικά, είμαι ανεπίδεκτη με το άνοιγμα φύλλου... είτε, λοιπόν, θα δώσω τη συνταγή σε φίλη χρυσοχέρα είτε θα δοκιμάσω με έτοιμο φύλλο... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λατρεμένη ανάρτηση γλυκιά μου!! Αυτές οι αναμνήσεις και αυτες οι ιστορίες έιναι θησαυρός! Η πίτα νόστιμη και οι φωτογραφίες καταπληκτικές! Σε ευχαριστούμε πολύ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. έχω τις πιο ωραίες και τρυφερές αναμνήσεις απο τις γιαγιάδες μου,που είχα την τύχη να τις γνωρίσω και τις δύο...είσαι και εσύ τυχερή που έχεις μια σπουδαία μαχήτρια γιαγιά,με τις ωραίες της συνταγές,και ειδικά φτιάχνοντας φύλλο χειροποίητο που για μένα είναι τέχνη...την καλημέρα μου και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σαν την πίτα της γιαγιάς δεν έχει!
    η κρεμμυδόπιτα της γιαγιάς Σουλτάνας θα δοκιμαστεί και σύντομα!
    ευχαριστούμε που την μοιράστηκε μαζί μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!!
    Φαντάζομαι πόσο υπέροχη είναι η γιαγιά Σουλτάνα αλλά με τέτοια μαμά έτσι θα ήταν!! Με συγκίνησε η ιστορία αλλά και η πρώτη φωτογραφία με τα χεράκια της γιαγιάς να φτιάχνουν αυτή τη θεϊκή πίτα!! Κι εγώ από τη γιαγιά μου έχω τις ωραιότερες αναμνήσεις.
    Να είσαι καλά που μοιράστηκες την ιστορία και τη συνταγή μαζί μας!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από την πλευρά της μαμάς μου έχω καταγωγή από Ήπειρο, οπότε καταλαβαίνεις πως ξέρω από πιτούλες!!! (Να τρώω δηλαδή!!!)
    ;-) χαχα!!!
    Ένα μεγάλο φιλί να δώσεις στη γιαγιάκα σου!!!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ λαχταριστή φαίνεται η πίτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ αυτά τα χέρια... τα μαγικά, τα ροζιασμένα από τον χρόνο που κλείνουν στις παλάμες τους όλη την εμπειρία και την αξιοσύνη! Εγώ σε αυτό θα σταθώ Ίρις μου γιατί αυτό λάτρευα στις γιαγιάδες μου... τα χέρια τους. Τα χάιδευα και τα ακουμπούσα στα μάγουλα μου και ένιωθα μαγικά! Η συνταγή pinαρίστηκε και θα παρασκευαστει άμεσα. Καλά να περνάς κοριτσάκι και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φοβερή γιαγιά! Να τη χαίρεσαι Ίρις. Η πίτα της παραδοσιακή και σίγουρα πεντανόστιμη αφού είναι ζυμωμένη από τα χεράκια της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πω πω το φύλλο είναι λαχταριστό πραγματικά!! Εύχομαι τα καλύτερα για τη γιαγιάκα σου να την χαίρεστε!! Φιλιά πολλά πολλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δύσκολη ζωή περιγράφεις...και απορώ πόσο μακριά μας είναι..
    ευτυχώς με γλύκανε το υπόλοιπο της ανάρτησης, τι τυχερή που είσαι να έχεις κοντά σου μια τέτοια γιαγιά, εγώ δυστυχώς δεν έχω καμιά απο τις δυο στη ζωη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι όμορφο κείμενο Ιρις μου, με εκανες να κλάψω γιατι μου θύμισες τη δική μου γιαγιάκα που την έχασα πριν 2 χρόνια αλλα μου φαίνεται σαν χτες...μου εφτιαχνε κι εκεινη πίτες, εγω δυστυχως δεν το χω με το ανοιγμα του φύλλου! Να περνάτε όμορφες στιγμές εύχομαι μαζι για πολλά χρόνια ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι συγκινητική ιστορία και τι υπέροχα γραμμένη! Και τι καταπληκτική πίτα είναι αυτή που δεν την είχα ξανακούσει μέχρι τώρα και για αυτό πρέπει να κερδηθεί άμεσα ο χαμένος χρόνος... Να τη χαίρεσαι και την έχεις κοντά σου για πολλά πολλά χρόνια! Συγχαρητήρια για αυτήν την ανάρτηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια στα χέρια της γιαγιάς αλλά και της φωτογράφου και συντάκριας, τόσο για τις εικόνες όσο και για τα λόγια βγαλμένα από την καρδιά!
    Φιλιά πολλά & καλό φθινόπωρο να έχουμε, πάντα με τέτοιες νοστιμιές :**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γεια σου Ίρις! Μου αρέσει πολύ το blog σου και γι'αυτό το λόγο επέλεξα να πάρει το βραβείο Liebster Award!! Διάβασε περισσότερες πληροφορίες (γιατί/πως/που/τι συμβαίνει) στο άρθρο μου http://www.mycookingsecrets.com/the-liebster-award/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. αχ τί ωραία... θα δείξω το ποστ σου στην δική μου γιαγιά, σαν να βλέπω τις κινήσεις της και τα χεράκια της καρμπόν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ιρις μου τι συγκινητική ιστορία! Να τη χαίρεσαι την γιαγιάκα σου, πρέπει να είναι υπέροχος άνθρωπος! Η πίτα δείχνει πεντανόστιμη και θα την δοκιμάσουμε σύντομα! Φιλάκια πολλά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τα λόγια είναι φτωχά να περιγράψουν τα συναισθήματα που μου δημιούργησαν οι φωτογραφίες σου!
    Εσύ και η Μαρία με συγκινήσατε πολύ με τις αναρτήσεις σας! Πρέπει να γράψω κι εγώ για την δική μου γιαγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

❤Thank you for coming and sharing your thoughts with me.❤

Mamas Eyez © 2014