Σελίδες

12 Μαρτίου 2015

Ο δικός μου Νερόκηπος


Μετά την πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω ένα μικρό κήπο σε βάζο, (δες τον εδώ) σκέφτηκα να φτιάξω έναν νερόκηπο αυτή τη φορά. Ψάχνοντας πληροφορίες για το πως, έμαθα ότι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξουμε αλλά πολύ δύσκολο να τον διατηρήσουμε.

Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω κάτι απλό μιας και είναι η πρώτη μου επαφή με το θέμα.




Αν ο κήπος μου σας άρεσε και θέλετε να φτιάξετε  έναν παρόμοιο να θυμηθείτε:

1. Να διάλεξετε γυάλινο (κατά προτίμηση) βάζο ή ενυδρείο στο μέγεθος που σας αρέσει.

2. Για αρχή επιλέξτε ''εύκολα'' υδρόβια φυτά που δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και απαίτηση σε λιπάσματα. Τέτοια φυτά είναι:


  • το κερατόφυλλο
  • τα ανούμπια
  • microsorum pteropous ή αλλιώς java fern
  • οι κρυπτοκορίνες
  • το egeria densa
Στη δική μου γυάλα επέλεξα το microsorum και το egeria densa (αναπτύσσονται και θέλουν κούρεμα)

3.Τα ανούμπις και τα microsorum δένονται σε ξύλο ή πέτρα, δεν φυτεύονται στο χαλίκι γιατί σαπίζουν.

4. Σημαντικό! Τα φυτά χρειάζονται φωτισμό φυσικό ή τεχνητό τουλάχιστον 10-12 ώρες την ημέρα. Πριν την τοποθετήση των φυτών, το νερό που θα προσθέσετε πρέπει να το αφήσετε με αντί χλώριο  1-2 ώρες. Όχι απευθείας από τη βρύση.

Προσοχή: Να ζητήσετε συγκεκριμένα αυτά τα φυτά γιατί πολλά καταστήματα θα σας δώσουν υδρόφιλα που έχουν μικρότερη αντοχή.

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά σε αυτά τα φανταστικά ενυδρεία που βρήκα εδώ 


                                     


Το hobby του Aquascaping η αλλιώς under water gardening θα σας αφήσει έκπληκτους. 
Αν θέλεις και εσύ να δημιουργήσεις έναν μαγικό υδρόκοσμο στο σπίτι σου θα χρειαστεί διάβασμα και έρευνα  για να καταφέρεις το μικροκλίμα αυτό να επιβιώσει. 

Θα το δοκίμαζες ή σου φαίνεται δύσκολο;

1st Aquarium photo via
2nd Aquarium photo via

57 σχόλια :

  1. Πανέμορφη ιδέα Ίριδα. Είχα παλιότερα ενυδρείο για αρκετά χρόνια αλλά θέλει πολύ φροντίδα το άθλημα. Υπάρχουν πραγματικά υπέροχοι μικρόκοσμοι σε ενυδρεία που διατηρούν διάφοροι χομπίστες. Πολύ ωραίο και το "bar" ;)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Δήμητρα. Οπως τα είπες είναι όσοι ασχολούνται φτιάχνουν θαύματα... Αλλά θέλει υπομονή και επιμονή η διατήρηση τους! Τώρα να σου πω για το μπαρ να γελάσεις... Τα μπουκάλια δεν τα αφήνω εκεί γιατί η Αναις θα τα σπάσει.. Τα έβγαλα μόνο για τη φωτογραφία :-Ρ τη γυάλα δεν την ακουμπά γιατί νομίζει οτι έχει μέσα κικι ( σκουλήκι) χαχα !!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφα είναι!Δεν έχω γνώση επί του θέματος αλλά φαντάζομαι πως θα το έφτιαχνα αν το αποφάσιζα όσο δύσκολο και να μου φαίνονταν αρχικά. Χρήσιμες οι πληροφορίες σου πάντως!! Σε ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Λίλια.. Αν τύχει ποτέ να ασχοληθείς θα ήθελα πολύ να το δω εννοείται! !! Καλό ΣΚ εύχομαι και φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Εμείς έχουμε ένα αρκετά μεγάλο ενυδρείο, με το οποίο θα πρέπει να ομολογήσω ασχολείται ο άντρας μου, μιας και έχει τρέλα με αυτό.
    Ομως κοντά του έχω μάθει κι εγώ 2-3 πραγματάκια.
    Θα του πω να διαβάσει την ανάρτησή σου, θα την βρει σίγουρα ενδιαφέρουσα.
    Το σίγουρο είναι ότι το ενυδρείο θέλει πολύ φροντίδα, δεν είναι κάτι απλό η φροντίδα του.
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τέχνη το να καταφέρεις να διατηρείς ζωντανό ενα τεχνητό οικοσύστημα κάτω από το νερό. Γιατί όλα ωραία και καλά είναι οταν τα φτιάχνει εξ ολοκλήρου η φύση αλλά οταν ο άνθρωπος προσπάθει είναι πιο δύσκολο..
      Τα ενυδρεία που συντηρούν φυτά και ψάρια μαζί έχουνε μεγάλες απαιτήσεις παντα εξαρτάται και τι περίλαμβάνουν μέσα. .
      Εδω η δική μου γυάλα είναι πολύ απλή ας πούμε. .είναι μια καλη αρχή για κάποιον που δεν γνωρίζει πολλά. ..
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια! Καλό ΣΚ εύχομαι ! Φιλάκια πολλά! !!

      Διαγραφή
  4. Ιρις σε καλύτερη περίοδο δεν θα μπορούσες να κάνεις το αφιέρωμα αυτό!! Στήνω ξανά το ενυδρείο και είμαι σε φάση ψαξίματος για τέτοιου είδους φυτά. Παρα πολύ ωραία αναρτηση!!! φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωω πολυ χαίρομαι που βοήθησα έστω και λίγο!!! Δεν είμαι σίγουρα ειδική απλα μετέφερα λίγη βοήθεια για αρχάριους από όσα διάβασα συνολικά από hobbyists στην Ελλάδα. Σε ευχαριστώ πολύ! !! Θα ήθελα επίσης να δω το ενυδρείο σου οταν τελειώσεις!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Ίσως να το δοκίμαζα αν ήξερα πως δεν θέλει πολύ περιποίηση.... ευχαριστούμε και για το λινκ! Καλό βράδυ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δική μου γυάλα θέλει ελάχιστη περιποίηση Χριστίνα μου! Αλλα αυτές στο λινκ είναι χάρμα οφθαλμων.. αξίζουν κάθε δυσκολία πιστεύω! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και να έχεις ενα όμορφο ΣΚ! Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  6. Θα το δοκίμαζα, αλλά δεν ξέρω πόσο θα το διατηρούσα...πάντως έφτιαξα τον δικό μου γυάλινο κήπο ήδη (μετά τη δική σου δημοσίευση που με ξεσήκωσε) κι απλά περιμένω να μεγαλώσουν λίγο τα φυτά για να τον παρουσιάσω!
    Πάρα πολύ ωραία κι αυτή η ιδέα!
    Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι αλήθεια!!!! Αχ ανυπομονώ σου λεω.. αντε να μεγαλώσουν γρήγορα!!!! Κάθομαι με τις ώρες και χαζεύω στο νετ τα ξένα .. είναι όλα τόσο όμορφα! Να κάνεις οπωσδήποτε ανάρτηση μην το αμελησεις!!! Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ !

      Διαγραφή
  7. Ίρις αυτό που κάνεις έχει πολύ ενδιαφέρον !!! 1000 μπράβο !!! Δύσκολα θα το τολμούσα !! Δυσκολεύομαι με τα φυτά στο μπαλκόνι, πόσο μάλλον μέσα σε ένα ποτήρι νερό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρη μου σε ευχαριστώ ειλικρινά!!! Δεν είναι τόσο δύσκολο μη νομίζεις απλά χρειάζεται να γνωρίζουμε τι φυτά θα ενταξουμε και τι απαιτήσεις έχουν. . Επίσης μαστιζονται από άλγη και βακτήρια άρα θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Τώρα ότι αφορά την καλαισθησία του βάζου ή του ενυδρείου είναι δικό μας θέμα καθαρά!
      Δοκίμασε κάτι απλό για αρχή όπως εγώ και νομίζω το αποτέλεσμα θα σε ευχαριστήσει. . Ειδικά το βράδυ έτσι όπως φωτίζονται είναι τέλεια! Καλό Σκ σου εύχομαι! Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Ιδιαίτερο και πολύ όμορφο!!! Σίγουρα για να ασχοληθεί κανείς, μάλλον θέλει αρκετό ψάξιμο!!! Πάντως το πρώτο σου εγχείρημα είναι τέλειο!!! Μου άρεσε πολύ και το βάζο που χρησιμοποίησες και η σύνθεση!!! Καλό σου βράδυ!!! Πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα μου..έχεις δίκιο έτσι ακριβώς είναι χρειάζεται ψάξιμο. Αν θέλουμε κάτι διαρκείας, αλλιώς μπορούμε να κάνουμε πιο απλές συνθεσεις με νούφαρα που δεν απαιτούν χρόνο συντήρησης. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! !! Το εκτιμώ! Καλό Σκ σου εύχομαι! Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Καταληκτικό....στην αρχή νόμιζα οτι ηταν φωτογραφία απο αναδημοσιευση....εντυπωσιάστηκα οταν κατάλαβα οτι ειναι δικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωω! Σε ευχαριστώ πολύ, με κολακεύεις βρε!!! Να είσαι καλά και καλό Σκ! Πολλά φιλιά ♡

      Διαγραφή
  10. Όλο τσαχπινιές, όλο τσαχπινιές! Κοίτα να δεις τι πραματάκια μπορεί να φτιάξει κανείς! Μπράβο ρε κορίτσαρε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάχα !!! Δεν έκανα τίποτα καλέ.. δυο φυτακια και λίγο νερό είναι.. Να χω να ασχοληθώ στο σπίτι!!! Χε χε!!!σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  11. Πάει πολύ ωραία με τα μπουκάλια του κρασιου!!!
    Καλημερα με βροχη.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Beauty μου κερνάω κρασάκι που σου άρεσε!!! Το μπαρ δείχνει πιο ωραίο με το φωτισμό της γυάλας μας. Σε ευχαριστώ και φιλιά!!!

      Διαγραφή
  12. πανέμορφα είναι!!!
    δεν νομίζω όμως ότι θα τολμήσω να το κάνω γτ πολύ απλά δεν θα αντέξει το καημένο σε μένα.
    μόνο οι κάκτοι τα καταφέρνουν στο μπαλκόνι μου.
    καλό απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αδικείς τον εαυτό σου καλέ! Μια δοκιμή θα σε πείσει.. Εύχομαι να περάσεις ένα ωραίο Σκ! Φιλάκια πολλά !

      Διαγραφή
  13. Και ο κήπος σε βάζο ήταν τέλειος αλλά και ο νερόμυλος δεν πάει πίσω, έγινε καταπληκτικός. Και τον πρόσθεσες σε μια όμορφη γωνιά, το διακοσμητικό αποτέλεσμα είναι ιδανικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ο φωτισμός της γυάλας νομίζω που του δίνει κάτι έξτρα, σε ευχαριστώ πολύ Ελευθερία μου!!! Καλό ΣΚ να έχεις και φιλιά!!!

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα Ίρις μου!!Πολύ ωραία η ιδεά σου... και η υλοποίησή του φυσικά!!Και εγώ δεν τα πάω καλά με τα φυτά κάνω όμως φιλότιμες προσπάθειες!! Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Αθηνά, μπορεί να μην τα πας καλά με τα φυτά αλλά στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστικη είσαι αστέρι!!! Να περάσεις τέλεια με την όμορφη οικογένεια σου το ΣΚ.. σας φιλώ!!!

      Διαγραφή
  15. Ήξερα για τα γνωστά terrarium αλλά όχι με νερό!! Πρώτη φορά το βλέπω (εκτός ενυδρείου μιλάω) και μπορώ να πω ότι είναι αρκετά εντυπωσιακό!!! Η ιδέα σου να το βάλεις σε βάζο είναι τέλεια!! Πολύ ωραία και εναλλακτική διακόσμηση!!! Καλό Σαββατοκύριακο Ίρις μου!
    *Τη όμορφο όνομα που έχει η κόρη σου! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ελεάνα, σε ευχαριστώ ιδιαιτέρως ! Έκτος ενυδρείου είναι μικρότερες οι απαιτήσεις του γι'αυτό και το έφτιαξα εδώ.. είναι η πρώτη μου φορά και ακόμα μαθαίνω! Σε ευχαριστεί και η Αναΐς για την προτίμηση ;) Να περάσεις μια όμορφη και ηλιολουστη Κυριακή εύχομαι!!! Φιλάκια

      Διαγραφή
  16. Ίρις μου είναι καταπληκτικό! Και ξέρεις κάτι έχω ενυδρείο απο παλιά, οποτε σε πρωτη ευκαιρία θα το υλοποιησω! Πόλλα φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωτηρία μου καλησπέρα, πολύ σε ευχαριστώ, δοκίμασε να το διακοσμήσεις και ενημέρωσε μας!!! Θα ήθελα να το δω!!! Καλή Κυριακή, φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  17. Πανέμορφα! Πολύ ωραία ιδέα. Πάντα ήθελα ένα ενυδρείο, αλλά από τη μια η φροντίδα από την άλλη που όλοι λένε ότι τα ψαράκια δεν αντέχουν και πεθαίνουν, δεν είχα ποτέ.
    Ο υδροβιος κήπος ακούγεται πιο εύκολη Ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ευκολο αρκεί να ακολουθήσεις κάποιες βασικές οδηγίες! Είναι όμορφος όμως και πολυ ειδικά το βράδυ με το φώς!!! Πολλά φιλια και καλη εβδομάδα Νίκη μου εύχομαι!!!

      Διαγραφή
  18. Πολύ όμορφη και ξεχωριστή ιδέα αλλά για μένα που ξεραίνω και κάκτους δεν ενδείκνυται. Μένω λοιπόν να χαζεύω τα δικά σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα ξεραίνεις κάκτους;; αποκλείετα γιατι η βεράντα σου είναι αξιοζήλευτη, έλα να δεις τη δική μου Χριστίνα να δεις τι σημαίνει ξεραινω κάκτους!!!! Καλη εβδομάδα Χριστίνα μου σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  19. Πανέμορφο καί πολύ ιδιάιτερο!!!Λάτρεψα τόν νερόκηπό σου!!!
    Ξεχωριστή κατασκευή!!!Μπράβο Ιρις μου!!!Καλή Κυριακή!!!Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ φίλη μου.. δεν κοπιασα και πολυ να τον φτιαξω αλλά εκεί που τον τοποθετησα τον απολαμβάνω κάθε μέρα! σε φιλώ και καλη εβδομάδα και σε σένα!!!

      Διαγραφή
  20. Πολύ όμορφο! Λατρεύω τα φυτά και φροντίζω να τα συνωστίζω στη βεράντα κυρίως! Υδρόβιο κηπάκο δεν είχα ποτέ και το post σου με βάζει σε σκέψεις.. Σ' ευχαριστούμε για τις κατατοπιστικές οδηγίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ θερμά .. μόλις έριξα μια γρήγορη ματιά στην όμορφη και πλούσια σελίδα σου, θα επανέλθω συντομα να σε απολαύσω φίλη!! πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  21. αχ μου αρέσουν πολυ αλλά μου φαίνεται κομματάκι δύσκολο να τα συντηρήσω! γενικώς έχω θέμα με τα φυτά, φυτοκτόνα θα με χαρακτηριζα και ας προσπαθώ η κακομοίρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου είμαι σίγουρη αδικείς τον εαυτό σου, μήπως δεν έχεις βρεί τα κατάλληλα φυτα;; αγόρασε όσα έχουν μεγαλύτερες αντοχές και εποχιακά... Πολλά φιλιά στέλνω και καλή εβδομάδα!!!

      Διαγραφή
  22. I think it's really wonderful what you've created, fantastic work!
    It's very special to have in your house, and also great to look at!
    greetings, Vanessa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. It's my first attempt Vanessa but I really like it.. for sure I can do better but it' s a good start for now!!! Thank you ,wish you a nice week !!!

      Διαγραφή
  23. Δεν τα πάω και πολύ καλά με τα φυτά (πονεμένη ιστορία)! Ο νερόκηπος σου όμως είναι τόσο εντυπωσιακός που με προτρέπει να προσπαθήσω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι ,, προσπάθησε το Κατερίνα μου, είναι πραγματικά εντυπωσιακό με τον φωτισμό μου.. και στην τελική αν δεν το καταφέρεις βουτάς μέσα ένα ψαράκι χαχα!!!! Έτοιμο το ενυδρείο σου!!!

      Διαγραφή
  24. Πολύ ωραία ιδέα Ίρις μου!! Το έφτιαξες πάρα πολύ όμορφο και εντυπωσιακό!! Εμένα μου φαίνεται δύσκολο να τα κατάφερνα. Δεν τα πάω καλά με φυτά σε εσωτερικό χώρο, τα εξολοθρεύω όλα και δεν ξέρω για υδρόβια. Τα δείχνεις όμως τόσο όμορφα που αξίζει τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Θάλεια μου σε ευχαριστώ πολύ! Προσπάθησε το μια φορά και αν τελικά δεν αντέξουν δε πειράζει!

      Διαγραφή
  25. τρελαθηκα ηδη με τον μικρο σου κηπο στα βαζακια (εχω ηδη υλικα να τον αντιγραψω) και τρελαθηκα και με τα φυτα αυτα...αλλα δυστυχως δεν ειναι για μενα. δε θα αντεξουν στα χερακια μου καθολου ομως! εγω και τα λελουδα ενα πραμα...διαζυγιο λεμε!

    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάχα!!! Καλέ άμα έχεις τα υλικά, βουρ Τζινα, μια δοκιμή κάνε κι ότι γίνει!!!!

      Διαγραφή
  26. Μου αρέσει πάρα πολύ!Θα το κάνω και όσο κρατήσει :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεευχαριστώ!!!τα φυτά είναι σχετικά φθηνά ... Οπότε μπορούμε να πειραματιστουμε. Έτσι το ξεκίνησα και εγώ!!! Τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  27. Πραγματικά όμορφος ο κόσμος που ζει στο νερό, αλλά τόση φροντίδα νομίζω δύσκολα θα έβρισκα το χρόνο να του τη δώσω.Ποτέ ,βέβαια, δε λέω ποτέ.Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι θέλει τη φροντίδα του, κυρίως για ενυδρεία μεγάλα! Μια γυάλα όμως χρειάζεται μόνο αλλαγές νερού 1 κάθε μήνα γιατί το νερό αρχίζει και μύριζει λόγω των φυτών που προσπαθούν να προσαρμοστουν.. Θέλει κούρεμα όταν και όποτε χρειαστεί.. και λίγο υγρό λίπασμα.. Αυτά τα λέω εμπειρικά !

      Διαγραφή

❤Thank you for coming and sharing your thoughts with me.❤

Mamas Eyez © 2014