Σελίδες

25 Νοεμβρίου 2014

Συν-κοίμηση




























Κάθε φορά που ξεστομίζω τις λέξεις κοιμάμαι μαζί με την κόρη μου από τότε που γεννήθηκε, με λύπη διαπιστώνω ότι γενικότερα το θεωρούν εξωπραγματικό και καταστροφικό.. και μάλιστα καταφεύγουν σε τόσο αρνητικές δηλώσεις που δεν σκέφτονται ότι ίσως σε πληγώνουν..

Μην την κακομαθαίνεις δεν θα ξεκολλάει από σένα, (ναι..ναι.. να ξεκολλήσει για να έχω περισσότερο χρόνο η μάνα;; ).. συνέχισε έτσι και θα κοιμάται μαζί σας μέχρι τα 15, (βλέπουν και το μέλλον; )... το παιδί πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί, (γιατί όχι ας νοικιάσει και μια γκαρσονιέρα καλύτερα το νήπιο! ).... ξέρεις πόσο κακό του κάνεις;; (όχι δεν ξέρω... ξέρεις εσύ;;)..

η κουβέντα συνεχίζεται με το κορυφαίο σχόλιο στο τέλος να σε αποτελειώνει....Μα καλά δεν φοβάσαι μη τυχόν και σε απατήσει ο σύζυγος; (μετά από αυτό δεν απαντάς καθόλου).

Αναρωτιέμαι γιατί εκφράζουν άποψη για κάτι τόσο προσωπικό χωρίς πρώτα να ενημερωθούν.. να ρωτήσουν.. ή έστω να σε ακούσουν.. χωρίς αυθαίρετα συμπεράσματα και κακίες.
Τα οφέλη από την συν-κοίμηση είναι αναμφισβήτητα οπότε μερικά θα τα παραθέσω εδώ με σκοπό να αφυπνίσω έστω όσες πιο πολλές νέες μητέρες που ίσως το περιβάλλον τους να τις επηρεάζει αρνητικά.


Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο κοινός ύπνος ενισχύει τον μητρικό θηλασμό που με τη σειρά του βοηθά την μανούλα να εκκρίνει περισσότερη ωκυτοκίνη, τη θεραπευτική ορμόνη της αγάπης ..
Επίσης προστατεύει ενάντια στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου για αυτό η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρία συνιστά το νεογέννητο να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς.
Βοηθά τα παιδιά να μεγαλώσουν ως υγιείς και ήρεμοι ενήλικες.. μειώνει το άγχος αποχωρισμού που ενδέχεται να εμφανιστεί και ως τα πέντε του χρόνια ή και πιο μετά ..
Η ασφάλεια που αισθάνεται ένα παιδί γνωρίζοντας ότι η μητέρα θα βρίσκεται δίπλα του είναι ανεκτίμητη για την ψυχική του υγεία και επιδρά θετικά στην έκφραση των συναισθημάτων του.
Ο ασφαλής δεσμός που αναπτύσσεται στη δυάδα μαμάς-παιδιού μεγαλώνει ελεύθερα παιδιά και αυτό νομίζω τα περιγράφει όλα!!!
Αυτοί είναι λίγοι από τους λόγους που η συν-κοίμηση είναι ευεργετική.. 
Μόνο μια δοκιμή θα σας πείσει για τους υπόλοιπους...



Κάθε μέρα με την κόρη μου είναι μια απόδειξη ότι κάνω το σωστό!!! Μεγαλώνω ένα τρυφερό και στοργικό παιδί .. είμαι εκεί για να της δείξω τον δρόμο προς την προσωπική της ελευθερία ..γιατί τα παιδιά μας δεν είναι στρατιωτάκια για να εκπαιδεύονται με πρόγραμμα ύπνου και αμείλικτα όρια στην ζωή τους.  Είναι παιδιά και έχουν ανάγκη την αμέριστη αγάπη και υπομονή μας!



Το παρακάτω απόσπασμα είναι ένα μικρό δείγμα του δεσμού ασφάλειας που πρέπει να δημιουργήσουμε για να μεγαλώσουμε παιδιά και αργότερα ενήλικες, με γερές συναισθηματικές βάσεις!!!


Αν είμαι το μωρό σου, σε παρακαλώ, άγγιξέ με.
Χρειάζομαι το άγγιγμά σου όσο δε θα μάθεις ίσως ποτέ.
Μη με πλένεις απλώς και με αλλάζεις και με ταΐζεις,
αλλά λίκνισέ με στην αγκαλιά σου, φίλησε το πρόσωπό μου και
χάιδεψε το σώμα μου.
Το ανακουφιστικό, απαλό άγγιγμά σου μου δίνει ασφάλεια και αγάπη.


Αν είμαι το παιδί σου, σε παρακαλώ, άγγιξέ με.
Παρ' όλο που μπορεί να αντισταθώ, ακόμη και να σε σπρώξω μακριά μου.
Επέμεινε, βρες τρόπους να καλύψεις τις ανάγκες μου.
Όταν με αγκαλιάζεις για καληνύχτα βοηθάς να γλυκάνουν τα όνειρά μου.
Όταν με αγγίζεις στη διάρκεια της ημέρας, μου λες πως πραγματικά
αισθάνεσαι για μένα.


Αν είμαι ο έφηβός σου, σε παρακαλώ, άγγιξέ με.
Μη νομίζεις ότι επειδή έχω σχεδόν μεγαλώσει, δε χρειάζομαι να ξέρω
πως ακόμη με νοιάζεσαι.
Χρειάζομαι τη ζεστή σου αγκαλιά, χρειάζομαι μια τρυφερή φωνή.
Όταν ο δρόμος γίνεται δύσκολος, τότε το παιδί μέσα μου
σε έχει ακόμη ανάγκη.


Αν είμαι ο φίλος σου, σε παρακαλώ, άγγιξέ με.
Τίποτε δε μου δείχνει καλύτερα πως νοιάζεσαι,
από ένα ζεστό αγκάλιασμα.
Το άγγιγμά σου όταν είμαι άσχημα, με θεραπεύει,
με βεβαιώνει ότι με αγαπάνε και μου επιβεβαιώνει
ότι δεν είμαι μόνος.
Το δικό σου μπορεί να είναι το μόνο καθησυχαστικό άγγιγμα.


Αν είμαι ο ερωτικός σου σύντροφος, σε παρακαλώ, άγγιξέ με.
Μπορεί να νομίζεις ότι το πάθος σου είναι αρκετό,
αλλά μόνο η αγκαλιά σου με λυτρώνει από τους φόβους μου.
Χρειάζομαι το τρυφερό σου άγγιγμα να μου επιβεβαιώσει,
να μου θυμίσει ότι με αγαπούν ακριβώς επειδή είμαι εγώ.


Αν είμαι το ενήλικο παιδί σου, σε παρακαλώ, άγγιξέ με.
Παρ' όλο που μπορεί να έχω τη δική μου οικογένεια να φροντίσω,
χρειάζομαι ακόμα την αγκαλιά της Μαμάς και του Μπαμπά όταν πονάω.
Σαν γονιός η εικόνα είναι διαφορετική, σε εκτιμώ περισσότερο.


Αν είμαι ο γονιός σου που γερνάει, σε παρακαλώ άγγιξέ με.
Όπως με άγγιζαν όταν ήμουν πολύ μικρός.
Κράτα μου το χέρι, κάθισε δίπλα μου, δώσε μου δύναμη
και ζέστανε το κουρασμένο μου σώμα με το να είσαι κοντά μου.
Παρ' όλο που το δέρμα μου είναι πια ρυτιδιασμένο,
λατρεύει να το χαϊδεύουν!


Μη φοβάσαι, απλά άγγιξέ με.


(Phyllis K. Davis, «The power of Touch»)


7 σχόλια :

  1. Άστους να λένε ότι θέλουν! η κόρη μου είναι 4 και ο γιος μου 17 μηνών, κοιμαμαι μαζί τους, δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό απο αυτό, σε όλο το ζωικο βασίλειο η μαμά κοιμάται με τα μικρά της. Η ασφάλεια που της παρέχετε μέσω της συν-κοίμησης είναι ανεκτίμητη και μεγάλο εφόδιο για την διάπλαση του χαρακτήρα τους και της μετέπειτα ζωής τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που συμμερίζεσαι το σκεπτικό μου Μάχη και κυρίως που το εφαρμόζεις! Κακοθελητές θα υπάρχουν πάντα. . σε αυτούς κλείνουμε τα αυτιά μας!!!

      Διαγραφή
  2. Πόσο σύμφωνη με βρίσκουν όσα γράφεις!!! Εμένα η μικρή είναι 8 1/2 μηνών και αφού έιχα ακούσει τον εξάψαλμο που την είχα μαζί μου στ κρεββάτι (γιατί θήλαζα και θηλάζω ακόμα) αποφάσισα να τους γράφω όλους και να ακούω μόνο τη μαία μου, υπέρμαχο των άπειρων αγκαλιών, του co-sleeping, και πολλών άλλων που κάνουν τις ...μοντέρνες μαμάδες να αηδιάζουν! Χάλασα και μια φιλία χρόνων όταν γύρισε η φρεσκομαμα/φιλενάδα μου και μου είπε οτι το παρααγκαλιάζω το παιδί και οτι δεν θα μεγαλώσω ποτέ ανεξάρτητο και αυτόνομο άνθρωπο....ε, μετά από αυτό απόρησα πως κάναμε παρέα...

    Παρ'επιπτόντως, να σου πω οτι το blog σου είναι πανέμορφο, το κοριτσάκι σου μια γλύκα, και η γραφή σου μαγευτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να συνεχίσεις το όμορφο ταξίδι του θηλασμού για οσο αποφασίσετε μαμά και κόρη. Το κοριτσάκι σου είναι τυχερό που μεγαλώνει με τόσο γλυκό τρόπο. Τους καρπούς των κοπων σου θα τους λάβεις οταν όταν μεγαλώνοντας τη θα σου αποδεικνύει καθε μερα ποσο τρυφερό πλάσμα είναι και ταυτόχρονα δυναμικός χαρακτηρας. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία για την εκτίμηση σου. Να χαίρεσαι την κουκλα σου ♥♥♥

      Διαγραφή
  3. Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρία συνιστά το βρεφος να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο αλλά σε διαφορετικό κρεβάτι με τους γονείς.
    https://shar.es/1djG2q

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συν κοιμηση δεν περικλείει υπνο αποκλειστικά στο ιδιο κρεβάτι αλλα πάντα στον ιδιο χώρο. Αυτο θα το επιλεξει η οικογένεια. Εμείς μοιραζόμαστε το ιδιο κρεβάτι πχ. Το να μεγαλώνεις ενα παιδι ΣΙΓΟΥΡΑ προϋποθέτει και να φροντίζεις και τη σωματική του ασφαλεία γι αυτό και ακολουθουμε κάποιους κανόνες στον κοινο υπνο, οπως: απαγορεύεται το αλκοόλ, η χρήση ουσιών, το κάπνισμα, να μην το σκεπαζουμε με πάπλωμα ..κ αλλοι λόγοι. Σας παραθέτω link: http://pediatros-thes.gr/for-parents/ύπνος/μωρά-και-ασφαλές-co-sleeping/

      Διαγραφή
    2. Μια πλήρης και κατανοητη έρευνα με πολλά στοιχεία και στατιστικά δεδομένα είναι και αυτή http://digitalcommons.calpoly.edu/socssp/146/
      Ελπίζω να βοήθησα έστω κ λίγο ♡

      Διαγραφή

❤Thank you for coming and sharing your thoughts with me.❤

Mamas Eyez © 2014